Dieta próchnicotwórcza
– głównie węglowodany;
Bakterie, które przerabiają węglowodany, zawarte w płytce nazębnej, na kwasy;
Wrażliwość powierzchni
szkliwa na odwapnienie;
Czas
i intensywność działania
czynników.
Prawidłowa higiena jamy ustnej ma na celu mechaniczne usunięcie płytki nazębnej codziennie, gruntownie ale bez uszkodzenia powierzchni zęba czy dziąsła. Oczyszczanie zębów odbywa się przy użyciu szczoteczki, pasty oraz innych środków pomocniczych w postaci nici dentystycznych, wykałaczek i szczoteczek międzyzębowych służących do oczyszczania powierzchni stycznych zębów oraz usunięcia płytki nazębnej spod linii dziąseł.
Regularne wizyty kontrolne w gabinecie stomatologicznym mają na celu wczesne wykrycie i leczenie zębów z próchnicą. Dzieci powinny być kontrolowane przez lekarza stomatologa co 3 miesiące dorośli co 6 miesięcy.
Dieta pełnowartościowa bogata w białko, wapń, fosfor, w witaminy oraz sole mineralne – działa protekcyjnie i odgrywa ogromną rolę w zapobieganiu próchnicy na każdym etapie rozwoju zębów.
Niektóre pokarmy mają zdolności oczyszczające w ten sposób działają pomarańcze, jabłka, marchewka, orzechy, chleb razowy. Zła dieta zawierająca duże ilości węglowodanów, cukrów i skrobi przyczynia się do powstania płytki nazębnej a tym samym kwasów, które atakują szkliwo i prowadzą do powstania ubytków.
Przykładamy ogromną wagę do rozmowy z Pacjentem przez cały okres leczenia. Zapraszamy Państwa na wizytę konsultacyjną obejmującą rozmowę, badanie wewnątrzustne i omówienie zdjęć radiologicznych (RVG i OPG) i zdjęć wewnątrzustnych. Jest to czas na wstępne rozpoznanie problemu, postawienie diagnozy, zarysowanie i orientacyjne określenie kosztów leczenia. Konsultacja to ważny czas na nawiązanie relacji.