Dieta może mieć zarówno pozytywny, jak i negatywny wpływ na zęby. Nie jest tajemnicą, że najgorszymi pokarmami dla naszego uzębienia są słodycze (stanowią idealną pożywką dla bakterii próchnicotwórczych), słodzone napoje, zbyt duża ilość cytrusów czy zbyt twarde pokarmy, które mogą uszkodzić szkliwo. Ponadto jedzenie może również powodować przebarwienia zębów (np. kawa, herbata, wino, kolorowe napoje).
Nie wszyscy jednak wiedzą, że istnieje także dieta, która ma bardzo pozytywny wpływ na stan uzębienia. Tutaj oczywiście prym wiodą pokarmy bogate w łatwo przyswajalny wapń – chude sery, jogurt naturalny, jarmuż, brokuł czy kozie mleko. Do tego produkty bogate w witaminę C (czerwona papryka, brukselka itp.) oraz D – tutaj oczywiście najlepsze są jaja oraz ryby. Co więcej, niektóre chrupkie warzywa oraz owoce doskonale wpływają na dziąsła oraz wspomagają wydzielanie śliny wypłukującej płytkę nazębną. Takimi warzywami są np. marchew czy seler. Jabłka i gruszki również dobrze wpływają na zęby, należy tylko pamiętać, że zbyt długie przeżuwanie jabłek sprawi, że zęby będą narażone na długotrwały kontakt z kwasami owocowymi.
Pamiętajmy także o truskawkach oraz zielonej herbacie. Truskawki naturalnie wybielają zęby i wywierają kojące działanie na stany zapalne powstałe w jamie ustnej. Z kolei zielona herbata posiada właściwości fluoryzacyjne.