Nadwrażliwość zębów, nazywana także nadwrażliwością zębiny, jest bólową reakcją nerwu zębowego na zewnętrzne bodźce. Innymi słowy, bezpośrednie przyczyny bólu nie leżą w zmianach chorobowych w obrębie zębów, jak to ma miejsce w przypadku próchnicy. Ból jest wywoływany obecnością gorących, zimnych lub kwaśnych potraw oraz napojów, a nawet zimnego powietrza. Obniżone dziąsła także sprzyjają powstawaniu dolegliwości bólowych zwanych nadwrażliwością. Po prostu korzenie zębowe w ogóle nie są pokryte szkliwem, dlatego jakikolwiek kontakt pomiędzy nimi a gorącym lub zimnym pokarmem może być bolesny.
Bezpośrednią przyczyną nadwrażliwości jest uszkodzenie lub zanikanie warstwy szkliwa chroniącego ząb przed bolesnymi bodźcami, które trafiają odsłoniętymi kanalikami zębinowymi do nerwu zęba, powodując bólową reakcję. Szkliwo może również zostać uszkodzone ze względu na bruksizm, wady zgryzu, obgryzanie paznokci czy nawet zbyt energiczne szczotkowanie zębów.
Sama w sobie nadwrażliwość nie jest chorobą, tylko bolesną dolegliwością, dlatego pacjenci często ją lekceważą. Jest to bardzo błędne podejście, ponieważ jej wystąpienie może oznaczać osłabienie szkliwa lub odsłonięcie szyjek zębowych. Zęby pozbawione ochronnej warstwy szkliwa są o wiele bardziej narażone na zmiany próchniczne. Z kolei obniżone dziąsła mogą być jednym z symptomów paradontozy.
Nadwrażliwość można eliminować dzięki zmianie nawyków żywieniowych oraz prawidłowej higienie jamy ustnej, przy czym należy pamiętać, że wybielanie zębów także może powodować krótkotrwałą nadwrażliwość. Nie należy również zapominać o odpowiednich pastach zawierających fluor, za to z ograniczoną ilością substancji ścieralnych. Miękka szczoteczka do zębów, regularne używanie nici dentystycznych oraz płynów do płukania ust, a także porzucenie niektórych szkodliwych nawyków (obgryzanie paznokci, ołówków w trakcie pracy, jedzenie twardych orzechów itp.) także pomogą. Jeżeli mimo wszystko domowe sposoby nie skutkują, wówczas należy się udać po pomoc do wykwalifikowanego stomatologa.